Jedan od 100 turista koji posjete Europu, barem jednu noć provede u Nici. Grad je to koji odiše posebnim glamurom i šarmom koji na godinu posjeti pet milijuna turista.

Jedan je od bisera Azurne obale Nica, grad u kojem turizam čini više od 50 posto BDP-a. Ta činjenica ne treba začuditi, jer se tamo događanja odvijaju cijele godine, a ne samo ljeti.

"Ne zaboravimo da je Nica uz Alpe. Zimi sjeverno od Nice radi desetak skijališta. Mnogo je pitoresknih gradića. Karneval u veljači označava početak sezone", objasnio je Yann Librati iz Nice.

Ipak, Nica je najpoznatija po svojoj sedam kilometara dugoj plaži, na kojoj odmor najviše provode Rusi i Englezi.

Promenade des Anglais nastala je sredinom 18 stoljeća, i to zahvaljujući Englezima koji su Nicu prepoznali kao idealnu destinaciju za zimovanje. Ona je kroz desetljeća ostala glavno mjesto svih društvenih događanja.

Prošlog ljeta promenada je bila , no turizam nije stao.

"Turisti su se vratili, možda i da nam pošalju poruku suosjećanja, vjernosti i prijateljstva", rekao je Librati.

Ljetovanje na Azurnoj obali mnogima znači izdvojiti više novca za odmor, ali i odsjesti u vrhunskim hotelima s prvoklasnom uslugom. Azurnoj obali poseban šarm daje doza luksuza u kojoj su uživale brojne poznate osobe našeg, ali i prošlih vremena. U jednom od tamošnjih hotela odsjela je slavna plesačica Isidora Duncan.

Danas ovdje noćenje stoji najmanje 7000 kuna. Gosti se pred kamerama povlače jer diskrecija je ono što se u hotelu s pet zvjezdica zaista poštuje.

Proizvodi koji odgovaraju estetskim kriterijima, velike sobe i profesionalno osoblje samo su neke stvari koje hotel kojim upravlja Bruno Mercadal čine posebnim.

Ipak, , i ovdje se teže dolazi do radne snage. Ali kvaliteta je i dalje na prvom mjestu, tvrde u jednom moderno uređenom ekskluzivnom restoranu.

Mnogo ljetnog povrća i ribe, ali i Salada nicoise koja je poznata u cijelom svijetu, najvažniji su specijaliteti tamošnjeg restorana, rekao je vlasnik Ali.

Plaža je u koncesiji, a ona, rekao je Ali, dobro funkcionira: "To nije vlasništvo, to je mjesto za rad tijekom ograničenog vremena. To traje 12 godina i sa sobom nosi vrlo jasna pravila."

Odmor na ovakvom mjestu ipak treba platiti. Ležaljku će vam iznajmiti za 20 eura, a suncobran za dodatnih pet. Ali dobar odmor koji se ovdje može kupiti – ostaje neprocjenjiv.