Voynichev rukopis ilustrirana je knjiga čiji sadržaj nije poznat s obzirom na to da je napisana na nepoznatom jeziku. Istraživali su ga najbolji znanstvenici i kriptografi svijeta, ali nisu uspjeli otkriti o čemu se u njemu radi.

Na stranicama se mogu vidjeti crteži životinja, ljudi i predmeta, ali i detaljni prikazi biljaka od kojih neke na rastu na Zemlji, zbog čega neki sumnjaju da je rukopis vanzemaljskog porijekla.

 

on

Dr. Arthur Tucker tvrdi da je najmanje 37 od 303 prikazane biljke raslo u Srednjoj Americi i Meksiku tijekom 15. i 16. stoljeća, zbog čega pretpostavlja da je napisan aztečkim jezikom nahuatl. No to nikad nije potvrđeno.

> Misteriozne stvari pronađene na Zemlji koje nitko ne može objasniti

Nepoznati jezik na pergamentu od teleće kože
Voynichev rukopis broji 240 stranica, a neke su stranice od originalnih 272 izgubljene. Tekst je pisan ptičjim perom slijeva na desno, a nepoznat autor koristio je abecedu koja je imala 20-30 prepoznatljivih znakova.

 

Analizirajući brzinu, krivulje i način pisanja, potvrđeno je da je autor pisao taj nepoznati jezik s lakoćom, odnosno da ga je dobro poznavao.

Pyramiden - 2 Putovanja Zamrznut u vremenu: Misterij grada koji su stanovnici napustili "preko noći"

Analiza je pokazala i da je rukopis pisan na pergamentu napravljenog od tanke teleće kože prije otprilike 600-tinjak godina. Točnije, vjeruju da je napisan između 1404. i 1438. godine tijekom renesanse. 

Taj ilustrirani rukopis otkrio je američki trgovac poljsko-litvanskog podrijetla Wilfried M. Voynich 1912. godine, a po njemu je dobio ime. Od 1969. godine se čuva u knjižnici rijetkih knjiga sveučilišta Yale, gdje je poznat i pod šifrom Beinecke MS 408.