1. S visinom od 8848 metara Mount Everest je najviša planina na svijetu. Svake godine u proljeće stotine ljudi iz cijelog svijeta posjećuje Nepal u nadi kako će se uspješno stati na vrh svijeta.

2. Mount Everest se nalazi u području zvanom Khumbu dolina, te je dio himalajskog planinskog masiva koji je dom za 8 od 10 najviših planina na svijetu.

3. Sir Edmund Hillary i nepalski Šerpa Tenzing Norgay prvi su se popeli na Everest 1953. godine.

4. Na južnim padinama Everesta je veliki ledopad Khumbu. Jedini način da dođete do vrha na južnoj strani Everesta je popeti se preko ovog slapa od leda. Khumbu se sastoji od velikih blokova leda i stalno se kreće i mijenja – još je poznat i kao najopasnijih 1,6 kilometara na svijetu.

5. U 2014. godini je 16 Šerpa izgubilo život dok su popravljali užad na Khumbu. Kao znak poštovanja te je sezone otkazan svaki uspon na Everest.

6. Potres jačine 7,8 stupnjeva po Richterovoj ljestvici devastirao je Nepal 2015. godine usmrtivši gotovo 9.000 ljudi. Potres je pokrenuo veliku lavinu na Everestu koja je prošla kroz bazni logor pri čemu je poginulo 22 osobe.

7. Zbog visine Everesta svi se penjači moraju aklimatizirati kako bi svoja tijela priviknuli na manjak kisika dostupan na velikim visinama. Postupak uključuje aklimatizaciju postupnim penjanjem u trajanju od nekoliko dana ili tjedana.

8. Tim leti iz Kathmandua do Lukla (2880m) malim avionom ili helikopterom. Zatim počinju desetodnevni uspon kroz dolinu Khumbu do Everest baznog kampa (5360m). Hodaju u prosjeku samo pet sat dnevno.

'Od prvog osvajanja vrha 1953. godine, u pokušaju osvajanja vrha je poginulo 287 ljudi. Većina je izgubila život usred padova, lavina i teških visinskih bolesti.' Udaljenost od Lukle do baznog kampa je 64 kilometra, a dijeli ih visinska razlika od 2480 metara. Uspon traje 10 dana jer ljudski organizam treba vremena za visinsku prilagodbu.

9. Nakon što dođu do baznog kampa za tim počinje proces rotacije – to podrazumijeva penjanje do kampa Jedan ili Dva gdje provedu noć, a onda se ponovno vraćaju u bazni kamp. Sa svakom rotacijom uspinju se do više nadmorske visine dok konačno ne krenu u osvajanje vrha.

10. Svaki put kad rade rotaciju alpinisti i njihovi vodiči moraju proći kroz ledeni slap Khumbu, što je iznimno opasno. Kroz Khumbu se uspinju noću kad je hladnije, da se smanji opasnost padanja ledenih blokova.

Neke ekspedicije koriste druge obližnje vrhove kako bi aklimatizirali penjače te na taj način ograničavaju vrijeme provedeno na Khumbu.

11. Od prvog osvajanja vrha 1953. godine, u pokušaju osvajanja vrha je poginulo 287 ljudi. Većina je izgubila život usred padova, lavina i teških visinskih bolesti.

12. Nedostatak kisika na velikim visinama može uzrokovati skupljanje vode u plućima ili na mozgu, poznatiji kao visinski edem pluća (HAPE) i visinski edem mozga (HACE).

13. Piloti na Everestu upravljaju B3 helikopterima koji su poznati po odličnom učinku na visokim nadmorskim visinama. Oni mogu letjeti i do visine od 7 kilometara.

Godinu dana nakon strahovitog potresa u Nepalu koji je u odnio tisuće života te bio uzrok lavine u kojoj su izgubljeno 22 života na Everestu, penjači su se ponovno vratili na najvišu planinu svijeta. Hrabri piloti helikoptera koji su tada pokušali spasiti mnoge, radili su na oživljavanju pogođenog područja i sad su se vratili ponovno spašavati živote. O njima je snimljena serija "Spašavanje s Everesta.

Kroz 6 epizoda ova serija gledateljima približava jedno od najljepših i najopasnijih mjesta na svijetu. Multinacionalni timovi za potragu i piloti helikoptera za spašavanje na Everestu svakog dana bdiju podno planine, kako bi u slučaju nezgode krenuli u pomoć ozlijeđenima.

Produkcijski tim je snimao na terenu točno godinu dana nakon potresa koji je pogodio to područje 2015. Ekskluzivne snimke svjedoče kako su spasilačke ekipe reagirale nakon ponovnog otvaranja Everesta za penjače, a možete ih pogledati na Discovery Channelu utorkom u 22 sata, počevši od 11. travnja 2017.