Želite li da carsko meso od malo oštrijeg pogleda samo pada s vilice potrebno ga je dugo peći na niskoj temperaturi. To možete učiniti u pećnici ili na ražnju, kao što to radi Vlado Malobabić iz riječkog bistroa Veseljak, omiljenog mjesta za marende i jela sa žara.

Dan do dva prije pripreme meso se natrlja solju pa stavlja u uljnu marinadu od mrkve, luka, češnjaka, ružmarina, lovorovog lista i papra. Meso se zatim probode s dvije kuke koje se stavljaju na ražanj. Vatra se treba naložiti na udaljenosti od oko 40 centimetara do pola metra, savjetuje chef Vlado, pozatiji kao Baka.

Na polovici pečenja iz mesa se izvade kuke, okrene se na drugu stranu po dužini i po visini pa se kuke ponovno pričvrste. Za 4 kilograma mesa bit će potrebno oko 5 sati pečenja, gotovo je kad postane žućkasto zlatnih nijansi. Vladina tajna za fantastičan krumpir je pečenje u mesnim sokovima. Ovako se u Veseljaku priprema carsko meso s ražnja Ovako se u Veseljaku priprema carsko meso s ražnja (Foto: Veseljak)

Ispod mesa se stave i dvije opeke na koje se položi lim za pečenje u koji će se cijediti mesni sokovi, a ispod lima stavite žar. Kad se skupi dovoljno soka stavite krumpir da se ispeče.Za provjeru da li je meso pečeno poslužit će i termometar - svinjetina je gotova kad unutarnja temperatura naraste na 85°C.

>Vječno pitanje svih pravih roštiljanja: Kako staviti janjca na ražanj?

Želite li meko meso iz pećnice i hrskavu koricu pecite komad od 4 kg polako na 120°C, a zadnjih 20 minuta do pola sata pojačajte temperaturu na 210°C.

Carsko meso možete dovršiti i na roštilju kako bi dobilo finu aromu po dimu. Nemate li mnogo vremena za pečenje narežite ga na kriške pa pecite na 160°C oko 12 minuta te kratko dovršite na roštilju sa svake strane.