Iako i kod nas možete istraživati do mile volje, s obzirom na to da je Lijepa Naša zbilja lijepa i nudi mnoga fantastična mjesta, normalna je želja svakog čovjeka da tu i tamo otputuje i doživi neka nova iskustva.

I dok je super diviti se gradovima, nekako se u ovo vrijeme godine mnogo boljom opcijom čini nam se odmor u prirodi. Jezera, rijeka, sport, tu je moguće sve, a iskreno, ljepše nam zvuči leći na ležaljku i voziti bicikl nego se gurati s morem turista da biste na koju minutu ugledali Mona Lisu ili Rođenje Venere...

Zato, pročešljali smo malo diljem dobre stare Europe, i pronašli neke zemlje koje nude više od ostalih. Vežite se – polijećemo!

Italija

Teško je napisati neki tekst gdje spominjete umjetnost a da ne spomenete Italiju. Isto je i s modom. Automobilima. Hranom. Vjerujte, ništa drukčije nije ni kad je priroda u pitanju. Za početak, ako želite odmor na jezeru i kavu u društvu Georgea Clooneyja i ostalih celebova s A-liste, svratite do jezera Como na sjeveru zemlje. Ako želite manje glamura, ali i dalje biti „in“, odite do jezera Garda (ako ste "nastavili lozu", neka vam bude jasno kako izlet neće proći bez Gardalanda). Ako pak tražite mir i ljepotu, neka vaš izbor bude jezero Iseo. S jedne strane priroda, a s druge tri mala grada na obalama – Lovere, Iseo i Sarnico. Trajekt će vas začas prebaciti s jedne na drugu stranu, a pješačkih staza, kao i onih biciklističkih, ima i previše.

Iseo Iseo (Foto: Getty Images)

Nemoguće je ne posjetiti i otok Monte Isola koji „izvire“ iz jezera, na kojem nisu dozvoljeni automobili (ok Talijani, imamo i mi takvo pravilo na Silbi), tako da ćete se propisno nahodati. Kako od puno hodanja čovjek ogladni, isplati se sjesti u restoran i pojesti ribu poznatu kao tinca, što je ovdje lokalni specijalitet.

Smještaj ima koliko vas volja, a ako vam odgovara svježi zrak i želite biti u skladu s prirodom, nemoguće je ne preporučiti kampiranje u .

Finska

Nakon lijepe nam Italije, vrijeme je da pogledamo što se nudi na sjeveru Europe, točnije – u Finskoj. S obzirom na nadimak (Zemlja 1000 jezera), ovdje možete birati gdje ćete se ići opustiti i uživati. Jedno od najboljih jezera na koje se možete zaputiti je Paijanne (drugo najveće u zemlji), na kojem se možete baviti mnogobrojnim vodenim sportovima i održavati formu, ali i guštati na – pješčanim plažama.

Jezero je inače dio nacionalnog parka, a ako ne znate gdje biste rado potrošili novce za smještaj preporučamo . Ako vam zafali „betona“, zaputite se do ne predaleke Jyvaskile, u kojoj je renovaciju mnogih zgrada potpisao slavni arhitekt Alvar Aalto.

Naravno, nismo zaboravili ni zaljubljenike u saune, ali kad je o Finskoj riječ, dobro je poznato kako su one već odavno – dio kulture.

Paijanne Paijanne (Foto: Getty Images)

Njemačka

Hm, a kako vam zvuči kampiranje u blizini glavnog grada? Naime, njemačka savezna država Brandenburg doslovno je zemlja jezera i šuma, što je čini perfektnim za odmor u prirodi. Jezero Tonsee, 50 – ak kilometara udaljeno od metropole, dobar je izbor za početak. Iako vas neće oduševiti veličinom, iako nećete susresti ni Clooneyja, kvaliteta vode je izvrsna, a na plaže se neće buniti niti ljubitelji pijeska. Ako ste tip od kampiranja, isplati se ostati .

Za baciti nije ni jezero Schmoldesee, udaljeno sat vremena od Berlina. Ovdje će na svoje doći oni koji vole vodene sportove, pa ako ste vi više od ležaljke i knjige, držite se Tonseeja...

Slovenija

Malo, pomalo, i eto nas i do Dežele. Planine, ali j jezera su ono što čini nama prijateljsku susjednu zemlju prepoznatljivom među gostima, koji zimi rado skijaju, a ljeti pješače, voze bicikl ili jednostavno – čilaju. Naravno svima vam je najbolje poznato Bledsko jezero, ali nemojte propustiti otići i na obližnji Bohinj koji se nalazi u nacionalnom parku Triglav. Jasno, kad ste ovdje, svakako odite i na izvor Save, koja izvire iz – stijene!

Odlična opcija je i odlazak na rijeku Soču, gdje ćete postati neustrašivi kad jednom „preživite“ rafting. Eh, a kad ste već ovdje, a čitatelj ste punkufera što znači kako volite hranu, svratite se kod najbolje svjetske kuharice Ane Roš i počastite se božanstvenim okusima u .

Nudistička plaža Nugal kod Tučepa - 2 Zanimljivosti Nacistička zabrana zbog koje su turisti pohrlili u Hrvatsku za vrijeme Juge