Slikovite planine koje se preslikavaju u jezeru i miris crnogorične šume, slika je to koja se može iskusiti u Fužinama, malom mjestu koje je nastalo još u 17. stoljeću, a vjerojatno je dobilo ime po fužinarstvu, iskopu rude u doba obitelji Zrinski. Fužine su smještene 730 metara nad morem, u jugozapadnom dijelu Gorskog kotara. Od svoga postanka pa do danas Fužine imaju vrlo dobar prometni položaj i blizinu tranzitnih pravaca – nekada cestu Karolinu, koja je povezivala unutrašnjost s priobaljem, a danas autocestu Zagreb – Rijeka, koja skraćuje put do mora na pola sata.

Bajersko jezero Bajersko jezero (Foto: Sandro Sklepić)

Na Bajersko jezero, najstarije jezero fužinskog kraja, stigle smo u rano jutro kako bismo uživale u tišini i svježem zraku koračajući prekrasno uređenom šetnicom. To prostranstvo vode nastalo je zahvaljujući ljudskoj ruci. Budući da na tom prostoru ima dosta padalina, pedesetih godina prošloga stoljeća izgradnja brane u nekadašnjoj dolini rijeke Ličanke stvorila je to jezero.

Na putu prema moru prošle smo kroz Lič, najjužnije mjesto Gorskog kotara, okruženo planinama Bitoraj, Viševica i Kobiljak, usred kojih se smjestilo prekrasno Ličko polje.

Ličko polje u Gorskom kotaru Ličko polje u Gorskom kotaru (Foto: Nova Studio)

Vozeći se starom cestom kroz gustu šumu, naišli smo na . Smještena na 864 metra nadmorske visine podno planinskog masiva Viševice, ova gastronomska lokacija idealno je mjesto za sve koji želi isprobati tradicionalna jela. Tamo su nas dočekali domaćini Draženka i Vladimir Savić. Iako su po zanimanju ekonomistica i inženjer građevinarstva, čini se kako im ugostiteljstvo savršeno leži. Dok Draženka sprema izvsrna jela od lokalnih namirnica, Vladimir nas zabavlja svojim dosjetkama. Njihova koliba rijetko je kad prazna, a nakon što smo probali jela, shvatili smo i zašto.

A-klasa ispred Vagabundine kolibe A-klasa ispred Vagabundine kolibe (Foto: Sandro Sklepić)

Za predjelo su nam poslužili domaće kobasice od vepra i jelena uz sir sa začinskim travama te kruh od kopriva. Zatim je usljedila plata s polpetama od kopriva, grilanim povrćem, pečenom palentom, svinjetinom, domaćim kobasicama i uz to kare od vepra u umaku od gljiva i timjana sa šurlicama. Sve smo zasladili štrudlom od ječma i jagoda.

Plata s domaćim kobasicama od vepra, jelena i pršut od jelena Plata s domaćim kobasicama od vepra, jelena i pršut od jelena (Foto: Sandro Sklepić)

Vožnja prema moru ovom prekrasnom starom cestom obiluje zavojima, no vožnja dodatno je komforna jer vozilo posjeduje multifunkcionalni volan te sustave zaštite putnika i sigurne vožnje, a s obzirom na to da je cesta na nekim dijelovima bila neravna, upalile smo Comfort režim za udobniju vožnju s manje promjena. To je jedan od četiri moda dinamike vožnje među kojima su još Eco, Sport i Individual.

  Mercedes A-klasa Mercedes A-klasa (Foto: PR)

Iz sjenovite šume stigle smo u suncem okupan kraj, a onda je uslijedio i predivan pogled na more. Ovaj kraj poznat je po ''Očima Vinodola'', šest vidikovaca s kojih puca pogled na Novi Vinodolski. Mahavica, Pridva, Slipica, Gradina, Sviba i Kuk uređeni su vidikovci uz cestu, a zadnja tri nalaze se na području grada Novi Vinodolski. No s obzirom na to da je sunce opeklo, mi smo požurile na plažu i zastale tek nakratko na jednom od ugibališta uz cestu.

Stajalište uz cestu prema Novom Vinodolskom Stajalište uz cestu prema Novom Vinodolskom (Foto: Sandro Sklepić)

Budući da se temperature uz more značajno razlikuju od onih u šumi, čim smo stigle uz obalu, krenule smo u potragu za šeširima. Putovanje smo završile kupancem na jednoj od novijih plaža na tom prostoru, onoj ispred kampa u Klenovici. Upravo je to plaža koja je od Klenovice, dotad pretežito ribarskog mjesta, napravila predivno turističko i kupališno odredište. Do kraja dana uživale smo na šljunčanoj plaži brćkajući se u toplom, srpanjskom moru.

Plaža u Klenovici Plaža u Klenovici (Foto: Nova Studio)

 

Po najljepšim cestama Hrvatske vozimo se u novoj Mercedes A-klasi koja je znatiželjna poput nas.