Gotovo 10 godina prošlo je od svečanog otkrivanja dijela Berlinskog zida u Zagrebu. Svečani čin dogodio se na 20. godišnjicu pada Zida, 9. studenoga 2009., ispred zgrade Njemačkog veleposlanstva i Goethe-Instituta.

Mnogi Zagrepčani više i ne primjećuju ovaj spomenik, ali mnogi i ne znaju za njega. 

Dio Berlinskog zida, veličine 3,2 x 1,2 metra i težine više od 2,5 tona, Zagrebu je donirao njemački poduzetnik Axel Brauer, koji je tom prigodom poručio da ima pet komada Zida, koje je otkupio od bivše Vlade DDR-a, a jedan je odlučio pokloniti Zagrebu.

Na ovaj potez nagnao ga je razgovor s tadašnjim njemačkim veleposlanikom u Zagrebu Berndom Fischerom prilikom prijma u povodu Dana državnosti Hrvatske u Berlinu. Braueru je Fischer rekao da postoji ideja da se u Zagrebu, ispred zgrade njemačkog veleposlanstva, izloži komad Berlinskog zida.

Originalni segmenti Berlinskog zida danas se nalaze u mnogim gradovima diljem svijeta, a komadići su danas među najprodavanijim suvenirima u njemačkom glavnom gradu.

Berlinski zid izgradila je 1961. godine Vlada Njemačke Demokratske Republike te je time nasilno podijelila Berlin i Njemačku na Istok i Zapad. Originalni dijelovi Berlinskog zida podsjećaju na mirnu revoluciju ljudi u Istočnoj Njemačkoj i kraj podijeljenosti Njemačke koje simbolizira pad Berlinskog zida 9. studenoga 1989. te ponovno ujedinjenje Njemačke 3. listopada 1990. godine.

Željezni čovjek od 182 metra novi je najviši spomenik na svijetu Kip Kip - 4 Kip - 3 +6 Kip - 2