Ako se odlučite zabaviti, a usput i potrošiti nešto novca, u sljedećim gradovima zasigurno se nećete razočarati ponudom. Naći ćete razne rukotvorine, odjeću i ostalo što vam padne na pamet, pa krenimo zato sa 7 veličanstvenih!

Lisabon

Ovdje vas neće zamesti snijeg, nego često ugodnih petnaestak stupnjeva, što je prvi za sve one koji ne podnose hladnoću. U zraku ćete osjetiti miris kestena, a mnogi koncerti se održavaju unutar crkava, što pridonosi posebnoj atmosferu. No, krenimo mi na šoping!

Dućan koji bismo svakako preporučili jest i ovdje ćete naći mnoge lokalne proizvode, od sapuna pa sve do cipela. Ukupno postoje četiri dućana, a onaj u nekadašnjoj tvornici tekstila je najveći i najbolji, pa pravac u njega. Ukoliko pak želite usrećiti bolju polovicu, posjetite, u kojem se prodaju ručno rađene kožne rukavice, a ako živo ne možete zamisliti bez čokolade, mjesto za vas je.

Lille

Obojane starogradske fasade koje potječu iz 17. stoljeća, blago rečeno, izgledaju prekrasno u hladne dane. Dodajte tome još popločane ulice, ispunjene dućanima, kafićima i barovima i dobit ćete super mjesto za šetnju i šoping.

Svakako posjetite knjižare u dvorištu Vieille Bourse (gradska palača) gdje ćete naći knjige koje će oduševiti one koje vole čitati. U pronaći ćete izvrsno vino, a svakako isprobajte i vafle u. Nakon svega toga, počastite se večerom u bistrou (klubu) .

Gent

U blagdansko vrijeme manje je "gužvovit" od Bruggea, ali ćete u njemu doživjeti autentično iskustvo. Craft pivovare, srednjovjekovna i neogotička arhitektura stvari su koje krase ovaj grad. Naravno, tu je i dobra ponuda raznoraznih zanimljivih stvari.

Za „umjetničke“ poklone, posjetite , dućan koji ima neobične postere, a u kojem i sami možete napraviti i isprintati nešto svoje i unikatno. Začine i džemove pronaći ćete u , knjige u, a cipele za lude tulume u . Nakon šopinga vrijeme je za predah, a sjajno se osvježiti pivom u baru .

Gent Gent (Foto: Thinkstock/Guliver)

Munchen

Ako tražite pravo vrijeme za posjet bavarske prijestolnice, onda je to božićno doba. Božićni tramvaji, prepuni štandovi, drvo s 3 tisuće svjećica, topla hrana i piće i alpska atmosfera – sve to ima Munchen.

Za početak, preporučamo posjet tržnici gdje ćete pronaći razne božićne delicije ponajprije u vidu kolača, ali i sira i kobasica. Robu se isplati potražiti u dućanima i , a stare bavarske darove poput glazbenih kutija i satova s pticama vrijedi posjetiti .

Kopenhagen

Treba odmah reći – Kopenhagen je izuzetno skup i skuplji od svih ovih gradova na listi. No, valja i dodati kako ako imate novaca, nećete požaliti ukoliko ga posjetite. Grad je odlična kombinacija starog i novog, pa se ovdje bez problema nadopunjaju stari ekskluzivni restorani i nove moderne pivnice. Park Tivoli cijeli je u duhu Božića, pa je i sama šetnja njime, bez trošenja – doživljaj.

No, ako vam je do trošenja, naći ćete sve što vam treba, bez brige. ponudit će vam mnoge nordijske brandove, a nakit domaćih dizajnera naći ćete u dućanu . Ukoliko ste u potrazi za neobičnom odjećom, pravo mjesto za vas je .

Glasgow

Zima u Škotskoj može biti itekako zanimljiva, a prema onom što smo pronašli, Glasgow se svkako isplati posjetiti. Za početak, možete otići na zimski bal u stilu dvadesetih godina u , a možete uživati i u božićnim filmskim noćima u baru .

Što se dućana tiče, bez daha ostavlja s tradicijom dugom 150 godina, a svakako vrijedi kupiti i posebno lijepe svijeće u , dućanom koji ima tradiciju proizvodnje od 1897. godine. Naravno, tu je i , gdje ne samo da možete uživati u djelima, već i kupiti šalice, čarape i slične suvenire oslikane i napravljene na poseban način.

Beč

Evo nas praktički i u susjedstvu! Grad koji je već dugi niz godina jedno od najljepših božićnih odredišta, jednostavno se morao naći na ovom popisu. Koncerti i zborovi nalaze se na svakom koraku, a naravno, tu su i mnogobrojni božićni sajmovi. Također, posjetite i muzejsku četvrt, u kojoj se održava događaj pod nazivom „Zima u MQ“.

U samom centru, nedaleko od katedrale, nabavite slavne napolitanke , a ostale sllastice potražite u obližnjem i . Zabavne suvenire potražite u , a kavu popijte u legendarnom Caffe Schwarzenberg.