Odakle?

RyanAir iz Budimpešte.

Jordan Pass

Za Jordan Pass nadležno je ministarstvo Jordana nadležno za turizam. Jordan Pass obuhvaća trošak pristojbi za vizu, te ulaz u Petru i ostale znamenitosti. Cijena ovisi o tome koliko ćete dana boraviti u Petri. Višestruko se isplati jer znatno umanjuje trošak, a prilikom kupovine provjerite kako biste bili sigurni da ste odabrali pravu opciju za sebe. Jordan Pass moguće je ishoditi samo ako ostajete u Jordanu dulje od tri noći. Kupuje se putem .

Što se tiče vize, nju je potrebno ishoditi po dolasku na aerodrom jer Jordan Pass sam po sebi nije viza. Vizu će vam izdati službenici na kontroli putovnica, a predočenjem Jordan Pass-a oslobođeni ste plaćanja pristojbi.

Rent-a-car

Cijene vozila se kreću od 25 do 40 EUR po danu. Mi smo unajmili vozilo u jordanskoj kompaniji Arena. Za rent je često potrebna kreditna kartica (iako uglavnom prolazi i debitna) na kojoj kompanija zaključa iznos od 500 USD kao polog. Radi se o standardnoj proceduri. Iz pologa se, osim eventualnih naknada šteta, naplaćuju i prometne kazne koje se pišu u knjižicu rent-a-car kompanije. Za povrat pologa potrebno je 15-20 radnih dana nakon povrata vozila.

Smještaj

Cijene hotelskih smještajnih objekata su u prosjeku oko 40 EUR, s uključenim doručkom.

Wadi Rum kamp

Gore navedena cijena vrijedi i za noćenje u Wadi Rum kampovima, samo bih naznačila da se obrati pozornost na recenzije radi potencijalnih nedostataka u grijanju po noći. Naš kamp je imao klimatizirane šatore s kupatilom, toplom vodom i strujom, te dostupnim Internetom.
Jeep safari i večera se dogovaraju posebno, pa preporučam koncizno dogovaranje što je sve uključeno u cijenu i spremnost na pregovore. Jednom kada se definira ponuda i cijena, oni se drže toga.

Hrana i gorivo

Cijene su slične našim cijenama, a gorivo je nešto jeftinije nego kod nas. Hrana je bazirana na pečenoj i kuhanoj janjetini i piletini, uz rižu i mnoge začine. Specijalitet je devino meso. Među predjelima i za doručak najpopularniji su humus i falafel. Arapska kava jaka je i trpkog okusa zahvaljujući kardamomu, a sprema se kao turska. Uglavnom nemaju espresso. Najpopularnije piće ipak je crni biljni čaj (shay) koji se pije uvijek i svugdje. A što se ostalih pića tiče, predlažem konzumaciju u skladu sa sezonom: ljeti osvježavajući sok od šećerne repe s mnogo leda, đumbira i limete (bez leda je zaista preteško i preslatko piće), a zimi vrući sahlep. Alkohol se skoro pa i ne toči, ali može ga se naći po visokim cijenama.

Voda

Nije pitka. Kupovati flaširanu i ne zaboraviti se hidrirati. Poslužite se starim pustinjskim trikom kako ne biste zaboravili piti: jedite slano.

Cjenkanje

Uvijek i svugdje, osim u mjestima gdje su cijene izložene i jasne (npr. restorani). Ono što Arapi kažu kao cijenu, barem je duplo više od onoga što pristaju dobiti. A to je opet više od onoga što vi želite dati. Cjenkajte se. Pazarite. Budite ljubazni pritom.

Valuta

Jordanski dinar ( 1 JD = cca 9 HRK)

Mrtvo more

Ne isplati se ići rizorteve. Mnogo je bolja opcija stati pored ceste negdje prema južnom dijelu Mrtvog mora i okupati se "na divlje" na plaži. Ne znam je li dozvoljeno, ali zasad nisam čula da je zabranjeno.

Sigurnost

Jordan je liberalna arapska zemlja. Većinsko stanovništvo je muslimansko, no postoje i druge religije, prije svega određeni postotak kršćana. Zato nema potrebe za posebnim odjevnim predmetima, hidžabima, izbjegavanju muško-ženskog kontakta ili solo ženskog kretanja, i sl. Dakako, najtoplije preporučam korištenje neuronske mase u glavi i poštivanje nekih sveprisutnih regula ponašanja. Prilagodite se. Poštujte svetost hramova i drugih svetišta, i to svih na svijetu. Nemojte remetiti javni red i mir. Nemojte provocirati. Želite li toleranciju, budite i sami tolerantni poštivajući kulturu koju ste posjetili. Također, ne dajte se uznemiriti zbog detektora metala na ulazu u hotele ili shopping centre, i sl. Jordan je izbjegao stihiju arapskog proljeća i siguran je za kretanje. Osim nekoliko slučajeva prije 10ak godina, ne bilježi ozbiljnije incidente. Najveća opasnost u Jordanu je promet, posebice u Ammanu. E – toga se bojte.

Knjiška preporuka

Leon Uris: The Haj

Marguerite van Geldermalsen: Married to a Bedouin

T.E.Lawrence: Seven Pillars of Wisdom

 Još Valentininih priča s putovanja potražite na njenom , i .