Prošla su vremena kad se u Zagrebu mogla pojesti samo obična pizza koja s talijanskom "sestričnom" dijeli tek ime. S Karijolom koja se otvorila prije desetak godina krenuo je trend hrskavog i tankog tijesta, a do danas je grad doživio renesansu strukture i okusa. Zanimljivo je i to da se najbolje pizzerije na nalaze nužno u centru. "Razbježale" su se na sve strane grada, pa ponekad valja i "upaliti" auto da bi se stiglo do zarazno dobrih pizza.U Hrvatskoj jedino pizzerija O'Hara ima sve što je potrebno za pravu napuljsku pizzu koja se prepoznaje se po napuhanoj kori i leopardskom uzorku. Tijesto se priprema od brašna, vode, soli i kvasca, bez dodavanja ulja, šećera, mlijeka i drugih dodataka koji se znaju naći u popisu sastojaka. Peče se oko minutu na otprilike 500 stupnjeva Celzijevih. Nakon što je stekla vjerne poklonike na zagrebačkoj Malešnici, mirisi O'Hare osvojit će i Rijeku. Cijene O'Harinih pizza na jelovniku su u rasponu od 45 do 69 kuna, a primjerice Margherita stoji 51 kunu. Zagrebačkoj "starosjediteljici" ni "pubertetske" godine nisu pokvarile kvalitetu. Neki kažu da bi se trebala malčice "pofriškati",  ali mišljenja se razilaze. Po dozu tankog tijesta sa šupljim rubom i minimalističkom količinom rajčice hodočastilo se u Kranjčevićevu ulicu na Trešnjevku, a godinama kasnije otvorila se i druga Karijola u Vlaškoj, iznad Malog bara. U Karijolu se osim finog tijesta ide i zbog mozzarelle i bukovača, a među zanimljivijim sastojcima su i dimljena govedina, marinirani inćuni te šitake. Cijene velikih pizza variraju od 53 do 82 kune.

Pizzerija Duksa u Maksimiru s Karijolom dijeli stil tankih pizza s napuhnutom koricom, ali cijene su joj nešto pristupačnije. Tako za solidnu pizzu treba izdvojiti od 49 do 64 kune. Ime duguje nadimku za Duknovićevu ulicu u kojoj se pizzeria nalazi. Pizze su podijeljene na bijele i crvene, a u ponudi su i dvije vrste pogača. Kreativci iz Dukse uljepšavaju dan i simpatičnim nazivima pizza, pa tako osim Prve, Druge i Prve iza druge slijede Šitake happens, Na ovu Dado otkida (mozzarella, gorgonzola, dimljeni sir i feta), Kad jaganjci NE utihnu s ovčjim sirom, Bolje Grana na rukoli, nego golub na grani, Inćuni se izležavaju na maslinovom ulju (neće dugo) kao i Ostalo mi taj dan u friđu (ispalo zakon). Među zanimljivijim dodacima su i sir s tartufima, kozji sir, šitake, kao i japaleno papričice.

Chello u Španskom nije mjesto iz snova za stroge talijanske klasičare nego one koji žele otkriti i neke druge utjecaje jer, kako i sami kažu, oni su pizzerija iz druge galaksije. Ondje možete kušati punjenu prženu pizzu koja nije masna, a najlakše bi se mogla opisati kao calzone hrskave korice ili meki, bogato nadjeveni kruščići. Nadjevi variraju od klasičnog sa šunkom i sirom do umaka bolonjez s mozzarellom i specijaliteta gravče na tavče. O Chellu se pronio glas zbog Chicago style deep dish pizza, po čemu je i specifičan. Karakteristična je po tome što se peče u dubljoj okrugloj posudi te ima deblji sloj sastojaka od uobičajenih pizza. Dvostruki sloj tijesta, bogat umak od rajčice i veći broj sastojaka čine je vrlo sočnom. Među specijalitetima je Doomsday pizza s 5 vrsta sira, 4 vrste mesa i 3 umaka. Predviđene su za dvije osobe, ali služe i kao izazov za junačke jelce. Double decker još je i veća – ima više od 1700 grama. Cijene deep dish pizza variraju od 75 do 100 kuna.

> Najbolje od svjetske kuhinje: Gdje pojesti dobar falafel, gyros ili cigara burek u ZagrebuPizze u Veži, pizzeriji u Maksimirskoj ulici, imena duguju kvartovskim ulicama. Onima iz Žigrovićeve na tijesto se stavlja lardo, Crnčićeva je u znaku bresaole, a stanovnicima Štoosove štos su šitake. Među nadjevima su i biftek, sabljarka, kapari, fior di latte, brie, grana padano, gorgonzola, kao i mozzarella di bufala. Pizzerija je karakteristična po tome što ima samo jedan stol koji se proteže čitavim prostorom, ali zahvaljujući nepravilnu obliku, nećete imati osjećaj da sjedite nekome u krilu. Pizzu možete začiniti i dodacima sa stola, poput maslinovog ulja aromatizirana češnjakom do mirisnih listića raznog mediteranskog bilja poput bosiljka, majčine dušice i ružmarina. Cijene pizza variraju od 39 do 59 kuna.

 

i

U blizini strogog centra pristojna pizza može se pojesti i kod Žaca u ulici Nike Grškovića, a sudeći prema komentarima, preporuka su četiri sira i vegetarijanska. Jedan od aduta im je i veličina. Možete odabrati između tankog i debljeg tijesta, a cijena im varira od 45 do 75 kuna. Među skupljima su slavonska i pizza s goveđim pršutom i rikulom. Fianona na Laništu također iskače kvalitetom. Osim klasičnih varijacija na temu imaju i pizzu s gamberima i balzamičkim octom, lososom i grana padanom, biftekom i mozzarellom, kao i kombinacija tartara, škampa i rikole. Margherita košta 30 kuna, a najskuplje su 40.